L’urani del Níger


Un grup armat (...) ahir va segrestar a set empleats de dues empreses franceses que exploten mines d’urani al nord de Níger.

(...) Un dels segrestats (...) treballa per a l’empresa Areva –el gegant francès de l’energia nuclear- i la resta, per a la societat Satom, una filial de la constructora francesa Vinci que actua a Arlit com a subcontractista d’Areva. (...)
Primer productor mundial d’urani –amb una quota de mercat del 25%-, Areva té a Níger una de les principals fonts d’aprovisionament, de la que obté la tercera part de la seva producció. El 2008 Areva va obtenir l’explotació del nou jaciment d’Imuraren, on invertirà 1.200 milions d’euros.
Lluís Uria, Secuestrados siete trabajadores de empresas francesas en Níger, La Vanguardia 17-09-2010.

(...) Arlit, [és] una ciutat fundada per albergar als treballadors de l mina d’urani que explota Areva. (...) allí hi viuen els empleats francesos indispensables per a que funcioni la mina. (...)
El lloc i les circumstàncies són les idònies per segrestar estrangers. Ja sigui per iniciativa pròpia –la població parta anys denunciant les morts per la contaminació que provoca Areva- o per lliurar-los a Al Qaeda del Magreb Islàmic (AQMI).
Isabel Ramos Rioja, El mejor filón de la mina, La Vanguardia 17-09-2010.

La colònia francesa al Sahel i Àfrica Occidental és d'unes 45.000 persones.